hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Predstavljeni nalazi izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine

Ponedjeljak, 26. srpanj 2010.  Na danas održanoj konferenciji za tisak posvećenoj ključnim nalazima izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine u prvoj polovici 2010.  godine govorili su Mladen Stojanović (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek), Zoran Pusić (Građanski odbor za ljudska prava), Katarina Kruhonja (Centar  za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek), Martina Klekar (Građanski odbor za ljudska prava), Veselinka Kastratović (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek) i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Upozorili su na  su na obavezu policije i pravosuđa da ubrzaju provođenje predistražnih radnji i istraga i povećaju učinkovitost suđenja za ratne zločine. Naglasili su i da su u prvoj polovici ove godine ključne pravosudne institucije donijele odluke koje dugoročno mogu utjecati na ustanovljenje sudske prakse i smanjiti učinkovitost procesuiranja ratnih zločina. Ukazali su  na odluke koje zabrinjavaju, posebno na nedavne odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) u vezi zločina u Medačkom džepu i u Marinom Selu te oduke o odbacivanju kaznenih prijava Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

 

Izvještaj-o-pračenju-suđenja-za-ratne-zločine-I-V-2010.pdf

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr