hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

IZJAVA ZA JAVNOST KUĆE LJUDSKIH PRAVA U POVODU REAKCIJE

POLICIJE I PREDSJEDNICE VLADE RH NA PREDSTAVU ZIVOT (U

NASTAJANJU) JANEZA JANŠE

 

U Zagrebu, 7. rujna 2010.

 

Kuća ljudskih prava smatra da je podnošenje kaznene prijave, kao i reakcija policije i premijerke na podnesenu prijavu u slučaju rezanja hrvatske zastave kao dijela umjetničkog performanca na otvorenju riječkog festivala "Zoom" u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, pokazatelj niske razine demokratiziranosti hrvatskog društva i nerazumijevanja koncepta ljudskih prava, u ovom slučaju prava na slobodu izražavanja.

 

Naime, čl. 38. Ustava RH štiti pravo na slobodu izražavanja u koju potpada i sloboda umjetničkog izražavanja, a isto pravo zaštićeno je i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Ograničavanje ovog prava i to u području umjetničkog izražavanja, za koje je karakteristična najšira moguća sloboda prenošenja i razmjena misli i ideja, smatramo potpuno neopravdanim u demokratskom društvu.

 

Posebice neprimjerenim smatramo istup premijerke Jadranke Kosor koja je, kao nositeljica najviše izvršne funkcije u RH, sama ustvrdila da se ovdje radi o kaznenom djelu. Smatramo da ovakva izjava premijerke prejudicira nalaze policije i državnog odvjetništva, te u konačnici suda u ovom slučaju, te da predstavlja zadiranje u političku neovisnost policijskog i sudskog postupka, kao i pravo na presumpciju nevinosti. Ovom prilikom podsjećamo da je kršenje prava na presumpciju neovisnosti već bilo predmetom presude Suda u Starbourgu.

 

Nadalje smatramo problematičnim izjavu premijerke u kojoj se tvrdi ”nešto za sve građane RH mora biti sveto i da su to zastava, grb i hrvatska himna”. Kuda ljudskih prava smatra da su najviše vrijednosti koje država treba štititi ljudski život, te ostala prava i slobode svakog pojedinca . Svaki građanin/ka za sebe odlučuje o svom stavu prema državnim simbolima te državnom i političkom ustroju, a uloga umjetnosti u svakom društvu je upravo preispitivanje kolektivnih simbola, njihove uloge i odnosa pojedinca prema njima.

 

Iako razumijemo da svako uništavanje zastave može povrijediti nacionalne osjećaje nekih građana, u većini demokratskih država takva se vrsta umjetničke ili društvene provokacije smatra prihvatljivom jer otvara prostor diskusije o našim identitetima, značenjima pojedinih simbola i odnosu pojedinca i države. Zabraniti ili sankcionirati ovakvu vrstu javnog nastupa predstavljalo bi, prema našem mišljenju, neopravdano zadiranje u slobodu izražavanja, koje nije razmjerno cilju koji se takvom reakcijom države štiti i koje nije neophodno u demokratskom društvu kakvo Hrvatska želi biti.

 

B.a.B.e.

Centar za mirovne studije

Documenta

Građanski odbor za ljudska prava

Kuća ljudskih prava Zagreb

Izjava_Kuće_ljudskih_prava_07092010.pdf

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr