hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

O POPOVIMA I LOPOVIMA

komentar izjave don Ivana Turića, objavljenu na portalu „Makarska kronika“

Zagreb, 01.09.2010.

Autor: Zoran Pusić

Na svom portalu „Makarska kronika“ donosi izjavu don I. Turića na otkrivanju spomenika žrtvama četnika u selu Raščani. Svećenik Turić, između ostalog, kaže: .. našu Hrvatsku su stvorili poglavnik i ustaše, .. četnici su nas htjeli poubijati da nas nema u čemu su im pomagali Tito i partizani, .. Pavelić je bio dobročinitelj hrvatskog naroda i spasitelj Hrvatske od Hitlera (?), .. hvala bogu da nas kradu hrvatski lopovi, kome se to ne sviđa nek' se gubi iz Hrvatske.

Teško da je tu potreban ikakav komentar osim da je ova izjava dobar primjer za tvrdnju da vas nitko ne može prikazati u tako lošem svijetlu kao vlastite riječi. S druge strane mnogo puta ponavljane laži mogu mnogima istinu učiniti neprepoznatljivom i, dugoročno, biti izvor mnogih nesreća.

Nažalost, prema dosadašnjem iskustvu, vjerojatno će pravosuđe naći načina da ne prepozna u citiranoj izjavi kršenje riječi i duha Ustava, međunarodnih povelja koje je Hrvatska potpisala i čl. 174 KZ o govoru mržnje, a crkva u opravdanju ovih neistinitih, duboko nekršćanskih pa i blasfemičnih riječi naći drugačiju interpretaciju 7. božje zapovjedi – „Ne svjedoči lažno o bližnjemu svome.“ Tako nam ostaje da se za zaštitu od agresivnih budala koji bi protjerivali one koji se ne slažu s time „da su ustaše spasile Hrvatsku od Hitlera“ ili da ih potkradaju lopovi s nacionalističkom legitimacijom, obratimo (ili pomolimo) na neku višu adresu.

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr