hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Izjava povodom imenovanja Hloverke Novak Srzić za v.d. ravnateljicu  HRTa

Zagreb, 8. srpnja 2010.

 

Imenovanje Hloverke Novak Srzić v.d. ravnateljicom programa HRT-a još jednom
je pokazalo kako formalno legitimni postupci mogu dovesti ne samo do štetnih odluka nego i do odluka koje su uvreda zdravom razumu.

Svojim ukupnim dugogodišnjim djelovanjem H.N.S. je postala, po mišljenju koje se nizom konkretnih primjera može dobro argumentirati, simbolom pristranog, a ne tako rijetko i huškačkog, televizijskog novinarstva.

Dio Programskog vijeća, koji je imenovao H.N.S. ravnateljicom, to očito ne smeta ili to tako ne doživljava, a i ne vidi ništa sporno u tome da na tu odgovornu dužnost imenuje osobu koja je zbog neprofesionalnosti nedavno smijenjena s jedne uredničke pozicije.

Želimo upozoriti da, po našem mišljenju, ova legitimna odluka Vijeća može biti štetna za slobodu medija u Republici Hrvatskoj pa i za demokratizaciju zemlje u cjelini. Dajemo podršku članicama Porgamskog vijeća koje su dale ostavku na članstvo u Vijeću kao i pozivu HND-a da se trenutno Programsko vijeće HRT-a raspusti. Pri izboru novog
Vijeća trebalo bi uvesti dodatne kriterije koji bi bili prepreka uvijek prisutnim tendencijama da Vijeće bude instrumetalizirano od različitih grupacija unutar politike i HRT-a.

Ovom prilikom često citirana izjava o Vladi kakvu zaslužujemo mogla bi se parafrazirati "da svatko ima javnu televiziju kakvu zaslužuje". A ako smatramo da zaslužujemo manje zaglupljujuću, manje pristranu i dnevnoj politici manje podložnu televiziju, za to se treba izboriti protiv snažnih interesa koji medije doživljavaju kao moćno propagandno sredstvo, a ne kao ljudsko pravo na istinitu informaciju!

 

Zoran Pusić

Vesna Teršelič

Rajko Grlić

Čedo Prodanović

Zdravko Bazdan

Žarko Puhovski

Siniša Maričić

Zvonko Maković

Srđan Dvornik

Vilim Matula

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr