hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

POVODOM IZJAVE DR. A. REBIĆA O NASILJU U SPLITU

                            piše: Zoran Pusić

Kad je splitski gradonačelnik izjavio da je napad na sudionike Gay Pridea u Splitu odraz činjenice da je Split „najkatoličkiji grad u Hrvatskoj“ činilo se da bi bilo teško zamisliti goru uvredu djelovanju Katoličke crkve. Jer ako sve propovijedi, svi vjeronauci, sva raspredanja o „istini“, izraz koji Katolička crkva koristi kao sinonim za svoje dogmatske stavove, imaju kao neto rezultat, u najkatoličkijem gradu u Hrvatskoj, gomilu krvoločnih nasilnika koji bi, i u njeno ime, ubijali mirne ljude zato jer su od njih „drugačiji“, onda je nešto dubinski krivo u tom djelovanju.

Stav gradonačelnika Keruma je odraz procjene, koja je za žaljenje ali je vjerojatno točna, da je mnogo više njegovih birača među divljacima koji su urlali: „Ubij, ubij,..“ nego među mirnim i dostojanstvenim prosvjednicima, mnogi od kojih nisu gay ali jesu uvjereni da se ljude ne bi smjelo diskriminirati i proganjati zbog njihove seksualne orijentacije.

Duboko je zabrinjavajuće da gotovo identičan stav zastupa istaknuti katolički teolog dr. A. Rebić u S. Dalmaciji od 13.6. Pod naslovom „Žao mi je stradalih, ali dobili su što su tražili“, dr. A Rebić iznosi, osim tvrdnje izvučene u naslov, upravo nevjerojatne stvari za nekog iole obrazovanog; npr. tvrdnju da je „homoseksualizam izraz nekulture“. Dr. Rebić također smatra eksploziju divljačkog, nekontroliranog nasilja nečim što se „moglo očekivati u sredini duboko ukorijenjenoj u tradicionalnoj kršćanskoj kulturi“.

Da li su ovakvi nazori u skladu sa stavovima današnje Katoličke crkve u Hrvatskoj bolje će znati njen istaknuti teolog, ali da se vidi da su ti nazori u neskladu s osnovnim kršćanskim vrijednostima, sa samom idejom ljudskog dostojanstva pa i sa zdravim razumom, dovoljna je i mala količina istog.

Zagreb, 14.06.2011.

 

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr