hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava, o najavljenoj poseti predsednika Srbije Vukovaru

Tadić je odlučio da ne kalkuliše

27.10.2010.

Autor: M. Mitrović

http://www.danas.rs/danasrs/svet/region/tadic_je_odlucio_da_ne_kalkulise.9.html?news_id=202265

Zagreb, Beograd - Svakome je jasno da dolazak u Vukovar predsedniku Srbije Borisu Tadiću neće doneti poene kod srpskih desničara i nacionalista. Sigurno je da njegova poseta neće izazvati oduševljenje u Srbiji. Mene kao pripadnika civilnog sektora ništa ne bi sprečilo da učinim nešto slično, ali mnogi političari bi kalkulisali. Tadićeva odluka je potez državnika, pre nego političara - kaže u razgovoru za Danas Zoran Pusić, predsednik zagrebačkog Građanskog odbora za ljudska prava.

Odbor koji Pusić predvodi je sa još nekim nevladinim organizacijama iz regiona u okviru Igmanske inicijative maja ove godine organizovao sarajevski susret lidera Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske. Taktika organizacija civilnog sektora, prema Pusićevim rečima, jeste podsticanje razgovora regionalnih lidera. Međutim, Tadićeva poseta Vukovaru i obilazak hrvatskog stratišta Ovčara, koji su planirani za narednu nedelju, značajan su gest i predstavljaju mnogo više od sastanka političara, navodi naš sagovornik.

- Tadićev odlazak u Vukovar može se uporediti s njegovom ranijom posetom Srebrenici, kao i sa posetom predsednika Josipovića Varivodama i Ahmićima, mestima stradanja Srba i Bošnjaka. Josipovićevi potezi, kada je o odnosu prema ratnom nasleđu reč, u Hrvatskoj su dočekani ćutanjem ili otvorenim kritikama. Za ljude kojima je rat bio opravdan radi postizanja nekih mitova, kako se ispostavilo, koraci poput Tadićevog i Josipovićevog uvek izgledaju kao pomanjkanje patriotizma. Po mom mišljenju upravo je suprotno, poboljšanje odnosa sa susedima je zdravi oblik patriotizma za razliku od podsticanja mržnje, što je karakteristika svih nacionalizama - kaže Zoran Pusić.

Za neke hrvatske partije i udruženja građana koje se protive poseti i traže da Tadić „prizna da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku“, Pusić veli da bi „dobro učinili kada bi prvo pomeli pred sopstvenim vratima“.

- Tadić ne dolazi u svoje ime, što bi trebalo da znaju. Mislim da je sam dolazak hrabra i dalekovida odluka. Tadić je kritikovao u Srbiji, tamo gde je i trebalo, režim odgovoran za rat. A jesu li oni kritikovali neke poteze Tuđmana koji su doprineli ratu, ako ga nisu izazvali? Tadić je bio oštra opozicija Miloševiću, a Tuđman mu lošu reč nije rekao, niti je ovaj njemu - komentar je Pusića.

Državnički potezi kakvi su Josipovićevi i Tadićevi obilasci mesta ratnih stradanja, kaže Pusić, u trenutku kada se čine ne uživaju podršku većine građana, ali doprinose stvaranju drugačijeg javnog mnjenja. Pusić smatra da će Tadićeva poseta imati katarzično dejstvo na političku scenu i javno mnjenje u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, naročito u Vukovaru.

- Potezi koje je činio predsednik Mesić bili su u Hrvatskoj izrazito nepopularni, ali su doprineli stvaranju drugačijeg javnog mnjenja - navodi sagovornik Danasa. Na pitanje da li su mediji u dve države skloniji senzacionalizmu i prenaglašavanju loših vesti umesto podsticanju procesa pomirenja, Pusić navodi da su se u Hrvatskoj stvari značajno promenile.

Ono što ste nekad mogli da nađete samo u Feral tribjunu ili na radiju 101, danas možete da vidite u vodećim hrvatskim listovima, kaže Pusić. Novine su, prema njegovim rečima, šarolike i nemaju neku zacrtanu poziciju koju brane, ali su se ipak jednim delom izvukle iz toga da budu propagandni servis.

Plan posete

Predsednici Tadić i Josipović zajedno će u prvoj nedelji novembra posetiti mesta stradanja Srba, u Paulin dvoru kod Osjeka, i Hrvata, na dobru Ovčara kod Vukovara i položiti venac žrtvama, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Tadića. Tako će dva predsednika - uoči zvanične, uzvratne posete Tadića Hrvatskoj, koja je planirana za kraj novembra - još jednom naglasiti već iskazanu opredeljenost za pomirenje i dobrosusedske odnose Srbije i Hrvatske i zemalja regiona Zapadnog Balkana uopšte. U Paulin dvoru je u decembru 1991. ubijeno 18 srpskih civila, a mesec dana ranije na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ ubijeno je više od 200 hrvatskih civila i zarobljenika.

Ništa sporno u „oba su pala“

- Poštapalica „oba su pala“ je uobičajena u Hrvatskoj. Ako policija uhapsi dvojicu direktora Podravke uslediće komentar oba su pala. Kada su pali „migovi“, na HRT-u se pojavila identična rečenica - navodi Pusić povodom nedavnih kritika i protesta u Hrvatskoj zbog naslovne strane srpskog nedeljnika Novosti na kojoj je objavljena slika dva „miga“ Hrvatske vojske uz rečenicu „oba su pala“ koja je, prema nekim tumačenjima, „svetinja Domovinskog rata“. Pusić veli da reakcija Ive Josipovića na aferu „oba su pala“ nije bila dobra.

- Bila je ishitrena. Josipović nije prepoznao da je reč o tome da je, najpre, prava vrednost sloboda izražavanja, potom da pad „migova“ nije tragedija, jer niko nije poginuo, i da kritika ne sme da zavisi od etničke pripadnosti novinara koji je izgovaraju - zaključak je Zorana Pusića.

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr