hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Izjava_ 2_12_Barisica_GrubisicuIzjava povodom postupka Splitske nadbiskupije prema don Ivanu Grubišiću

3. siječnja 2012.

Postupak vrha hijerarhije Katoličke crkve u Hrvatskoj prema don Ivanu Grubišiću šalje vrlo negativnu poruku hrvatskoj javnosti, posebno vjernicima: da volja birača demonstrirana izborom jednog umirovljenog svećenika u najviše zakonodavno tijelo zemlje, predstavlja razlog za osude i isključenja prema tom svećeniku.

To je posebno zabrinjavajuće jer je don Ivan Grubišić osvojio simpatije neočekivano velikog broja građana koji su u njemu prepoznali poštenog i dobrog čovjeka, nekog tko iskreno propovijeda i djeluje u skladu s moralnim vrijednostima koje je i kršćanstvo uzelo kao svoje temelje.

Situacija u kojoj Katolička crkva ne nalazi ni riječi prijekora za crkvene velikodostojnike koji daju duboko nemoralne i snažno politički angažirane izjave, na primjer „da se ratni zločinci nalaze u njihovim srcima“(M. Barišić) ili  „da je individualizacija krivnje đavolji posao“ (M. Bogović), a potežu sve moguće sankcije protiv svog svećenika kojeg su birači prepoznali kao visoko moralnu osobu, zato što je koristio svoje građansko pravo garantirano Ustavom „da bira i da bude biran“, zabrinjavajuća je i za Crkvu i za hrvatsko društvo u cjelini.

 

Zoran Pusić, predsjednik GOLJPa

Vesna Teršelić, izvršna direktorica Documente

Izjava_022012

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr