hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

PRIOPČENJE U POVODU SUBOTNJEG KONCERTA NA TRGU BANA JELAČIĆA U ZAGREBU

 

 Zagreb, 27. svibanj 2009.

Prosvjedujemo što gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ponovo omogućava održavanje Thomsponovog koncerta na Trgu Bana Jelačića. Thompson se stabilizirao kao simbol vrlo isključivog nacionalizma gdje se ta isključivost i ne naročito prikrivena mržnja po etničkoj osnovi prikazuje kao malo rigidnije domoljublje.

Podsjećamo da je Thompson na svojim koncertima javno veličao zločinačku ustašku ideologiju, vulgarnim psovkama usred koncerta, psovao političke neistomišljenike što je, zajedno s obveznim dijelom publike s ustaškim simbolima i tim simbolima sukladnim ponašanjem, te koncerte učinilo demonstracijom političkog ekstremizma i, realno, zagovaranjem političkog nasilja.

To što je zbor braniteljskih udruga izabrao baš Thompsona za obilježavanje Dana branitelja i što u njegovim nastupima prepoznaje „temeljne vrijednosti za koje su se oni borili", čini ovaj problem još ozbiljnijim.

Kao udruge koje se zalažu za ljudska prava potpuno smo svjesni da treba braniti slobodu izricanja tuđeg mišljenja, pogotovo kad se s tim mišljenjem ne slažemo.

Toleriranje Thompsonovog koncerta otvara staro neodgovoreno pitanje do koje mjere se treba tolerirati zagovaranje netolerancije.

U ovom slučaju mislimo da nije trebalo dati središnji zagrebački trg za izvođenje ove vrste „koncerta". Pogotovo ne u doba izborne šutnje, dan prije drugog izbornog kruga.

 

 

Vesna Teršelič, Documenta

Zoran Pusić, GOLJP

 

 

 

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr