hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Povijest Građanskog odbora za ljudska prava

(do 2000.g.)

 

Građanski odbor za ljudska prava je nevladina, neprofitna organizacija koja radi na zaštiti i promociji ljudskih prava u Hrvatskoj od 1992.g.

Osnovana je kao reakcija na masivna kršenja ljudskih prava koja su se dešavala u Hrvatskoj te se razvila u respektabilnu, međunarodno priznatu nevladinu organizaciju za pružanje humanitarne pomoći i zaštitu ljudskih prava.

 

  1. AKTIVNOSTI OSNIVAČA GOLJP-a PRIJE 1992.g.

 

1990. Osnovali su Odbor za Trg žrtava fašizma, nevladinu organizaciju aktivnu do 2001. koja je upozoravala na opasnosti ponovne pojave totalitarizma i fašizma u hrvatskom društvu te zagovarala antifašističke vrijednosti kao europsko naslijeđe.

 

1991. Suosnivači su Demokratskog opozicijskog foruma (DOF), organizacije koja je nastojala okupiti sve one u Hrvatskoj koji su bili spremni otvoreno se suprotstaviti rastućem nacionalizmu i prijetnjama ratom. Putovali su u Knin na pregovore s vođom Srba Jovanom Raškovićem nastojeći spriječiti rat. S istim ciljem su organizirali javna okupljanja u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku i Rijeci.

 

1991. Bili su organizatori Jugoslavenskog pretparlamenta građana, koalicije koja je imala cilj okupiti sve osobe koje su zagovarale mirno rješenje sukoba na teritoriju bivše Jugoslavije

 

1992. Osnovali su Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), nezavisnu organizaciju za zaštitu ljudskih prava

 

   

  1. AKTIVNOSTI NAKON OSNIVANJA GOLJP-A, TIJEKOM RATA U HRVATSKOJ

 

Tijekom rata GOLJP je pomogao riješiti brojne slučajeve dobivanja državljanstva i putovnica, rješavanja statusa stranca i stjecanja radnih dozvola i slične slučajeve u kojima su građani trebali pravnu pomoć. Također, aktivnosti su bile usmjerene i na prigovarače savjesti kao i na one koji su odbili sudjelovati u ratu u Bosni i Hercegovini.

GOLJP je organizirao portage za nestalim i razmještenim osobama te su članovi GOLJP-a tragali za nestalima od Zadra, Gospića i Siska tijekom 1992. i 1993., a 1994. su iz Beograda dobili listu 285 neidentificiranih vukovarskih žrtava.

 

Od 1995. GOLJP traži osobe nestale nakon akcije «Oluja» i «Bljesak».

 

Od 1993.-1995. GOLJP se aktivno suprotstavljao nezakonitim protjerivanjima iz stanova i kuća. Članovi GOLJP-a su aktivno sudjelovali u više od 65 protjerivanja te su koristili sva mirna sredstva kako bi ih zaustavili (podnošenje Ustavnih tužbi, pisma Vladi, Predsjedniku države, Nadbiskupu, usmeni razgovori s policijom, sjedenje na podu tijekom čega im se par puta prijetilo, a jednom su i pretučeni i odvedeni u lisicama).

 

Od 1994, GOLJP u uredu vodi SOS liniju besplatne pravne pomoći otvorenu za svakoga kome su prekršena ljudska prava. Nakon vojne akcije «Bljesak» GOLJP je bio jedan od suosnivača Centra za zaštitu ljudskih prava u Pakracu u kojem je odvjetnik pružao besplatnu pravnu pomoć jednom tjedno tijekom 1995.g.

Nakon vojne akcije «Oluja» GOLJP je organizirao prvu pravnu pomoć,  a zatim i redovnu humanitarnu pomoć u sjevernom dijelu Krajine te povremeno u sjevernoj Dalmaciji. Dva liječnika su odlazila u udaljena sela s timom GOLJP-a jednom mjesečno, pregledavajući stanovništvo koje je ostalo bez medicinske njege.

 

1997. GOLJP je organizirao dvije "sigurne kuće" za povratnike u sjevernu Krajinu.

 

Od 1993.-2000. GOLJP je organizirao nadgledanje velikog broja sudskih procesa u Hrvatskoj gdje je postojala razumna sumnja da će suđenje biti pristrano (iz razloga predrasuda na temelju etničke pripadnosti ili političke orijentacije).

 

GOLJP predstavlja Hrvatsku u Međunarodnoj federaciji liga za ljudska prava / International Federation of Human Rights - FIDH  http://www.fidh.org/  

Preko te međunarodne federacije GOLJP ima predstavnika pri UN-u (www.unog.ch)u Genevi, pri Europskom sudu za ljudska prava(www.echr.coe.int) u Strasbourgu, pri Međunarodnom kaznenom sudu ( www.icc-cpi.int )u Haagu.

 

2000.

GOLJP je su-organizator  Igmanske Initiative,  kao nosioca  inicijative za stvaranje pokreta nevladinih organizacija čiji je cilj uspostavljanje normalizacije odnosa između HR, BiH, SCG.

Igmanska inicijativa  promovira i potiče lokalni dijalog na područjima politike, ekonomije i  kulture. Promiče izgradnju povjerenja i demokratskih vrijednosti, a suprotstavlja se  vladinim  politikama kada su ljudska prava kršena. Kreira prostor u kojem ljudi mogu otvoreno izražavati svoja mišljenja  i međusobno surađivati i djelovati na dobrobit svojih zajednica,  te poticati inicijative u Jugoistočnoj Europi koje pomažu regiji da postane zona mira, kooperacije i tolerancije  sa otvorenim granicama.

2005.

GOLJP je su-organizator  DOCUMENTAe - udruge za razvijanje, pomaganje i promicanje individualnih i društvenih procesa suočavanja s prošlošću radi izgradnje održivog mira.

Osnivači udruge su:

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava te Hrvatski Helsinški odbor

 

 

 

 

GOLJP je organizacija utemeljena na članstvu, s 40 članova i sa Skupštinom i predsjednikom GOLJPa kao upravnim tijelima GOLJPa.

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr