hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Danke Montenegro!

 

 Zagreb, 16. svibnja 2011.

 Autor. Boris Knežević

 

Na ovom portalu (H-alter) objavljen je 8. rujna 2010. godine moj članak „Privatizirala pravnu stečevinu“. Osnovna teza članka bila je da bi hrvatska Vlada, koja je uložila 8 miliona eura u prijevod 100.000 stranica pravne stečevine Europske unije, trebala, radi koristi svojih građana, te prijevode objaviti na Internetu. Povod je bilo darovanje CD-a s tim prijevodima srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću od strane hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

U članku stoji i slijedeća rečenica: „Mogli bismo čak doći u glupu situaciju da te prijevode na Internetu objavi npr. Bosna i Hercegovina koja ih je od premjerke Jadranke Kosor također dobila na poklon.“

Glupa se situacija dogodila. Nije nas «poglupila» Bosna i Hercegovina već Crna Gora, još jedan obdarenik naše premijerke.

Kako piše Novi list od 9. svibnja 2011. godine  ti su se prijevodi pred dva mjeseca pojavili na službenim internetskim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore. U to se svaki čitalac može uvjeriti na internetskoj adresi http://www.prevodi.gov.me/. Možemo samo zahvaliti razumnim ljudima u Vladi Crne Gore što su učinili korisnu stvar i za svoje građane i za građane Republike Hrvatske. Tako se autistično i glupo ponašanje hrvatske Vlade u vezi s (ne)objavljivanjem tih prijevoda pokazalo u svoj svojoj monumentalnosti.

O kakvoj se smušenosti u glavama naših političara radi najbolje pokazuje jedan od komentara na uvodno spomenuti članak iz rujna 2010. godine. Netko tko se predstavio kao „službenik“ svjedoči slijedeće:

službenik 08.09.2010. 15:09#15

Prilikom jednog seminara održanog u Ministarstvu vanjskih poslova, a vezano uz pravnu stečevinu EU, jedan od sudionika je pitao upravo ovo pitanje koje se postavlja u članku. Odgovor je glasio: pravna stečevina kao i rezultati pregovaranja se ne objavljuju jer bi nastala panika. Mediji bi objavljivali krive podatke, nastajale bi afere i senzacije, a to nije potrebno...

            Po mišljenju našeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija pravo Europske unije (kada bi bilo poznato građanima) izazvalo bi među njima paniku. Mediji bi objavljivali krive podatke (?) itd. Zato to pravo treba sakriti od građana do ulaska u Europsku uniju, a nakon toga je građanima ionako prekasno da se bune, a panika će biti njihova privatna panika koja se države ne tiče.

Promjenama Ustava Republike Hrvatske usvojenim u Hrvatskom saboru 16. lipnja 2010. godine u članku 6. unijeta je u Ustav dopuna članka 38. Ustava RH koja glasi: «Jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Ograničenja prava na pristup informacijama moraju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju te nužna u slobodnom i demokratskom društvu, a propisuju se zakonom.». Pravo na pristup informacijama tom je odredbom uzdignuto na razinu ustavnog prava. Izgleda da su tu promjenu hrvatskog Ustava ozbiljno shvatili jedino Crnogorci objavivši informacije na koje hrvatski građani u svakom slučaju imaju pravo – hrvatske prijevode propisa Europske unije.

            Čovjek se, kao građanin, naprosto osjeća poniženim time kako ga glupim smatra vlast. No atribut gluposti u ovom se slučaju može pripisati jedino vlasti – građanima ne.

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr