hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

26.02.2010. | 10:41 Slobodna Dalmacija

 

Svjedočenje na Haaškom sudu uzbudilo duhove

 

PUSIĆ: ‘JURE RADIĆ PRIČA BAJKE ZA MALU DJECU’

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić zatečeni su svjedočenjem Jure Radića, koji je prije dva dana u Haagu, na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, iznio tezu da je tadašnje vodstvo države u srpske kuće naselilo Hrvate kako one ne bi propale, jer se znalo da će povratak Srba biti dugotrajan proces.

Tko je ušao u kuće

- Svašta. Gospodin Radić jako dobro zna koji je bio smisao iseljavanja Srba, jer je jedan od glavnih aktera politike tog vremena. Bosanski Hrvati nisu dovedeni kao čuvari imovine, nego su dovedeni da te kuće čuvaju od Srba i spriječe njihov povratak, a kada su odlazili, nerijetko su te kuće bile potpuno devastirane - komentirao je Pupovac, a slično mišljenje iznio je i Pusić.

- To nije istina. Sjećam se kao danas i mogao bih citirati Juru Radića kada se obraćao izbjeglicama iz Bosne. Kazao je: “Vi ste ovdje došli da ostanete, ovo će biti vaše kuće”. Vlada se tada poigrala izbjeglicama i, umjesto da je iskoristila međunarodnu pomoć i osigurala im vlastite domove, ona ih je porazmjestila po tuđim kućama s namjerom etničkog čišćenja - prisnažuje Pusić.

Jure Radić, koji je u to vrijeme bio bliski suradnik Franje Tuđmana i ministar u njegovoj Vladi, svjedoči u Haagu

kao jedan od sedmorice specijalnih svjedoka, koje su pozvali haaški suci nakon što su saslušani svjedoci tužiteljstva i obrane.

Radić je u svom izlaganju kazao kako je namjera Tuđmana i hrvatske politike bila da se svima omogući povratak, a u tu svrhu razmatralo se nekoliko scenarija. Pupovac i Pusić odlučno su odbacili takve tvrdnje, jer su se na licu mjesta uvjerili da je u tom razdoblju povratak Srba bio nemoguć.

- Ljudi koji su pobjegli 1995. godine, nisu bježali iz obijesti i luksuza, nego jer su se bojali. Sve su pokušavali da se vrate u Hrvatsku, ali nitko nije mogao. Ja sam odlazio u Mađarsku i nalazio se s tim ljudima kako bih im pomogao u povratku, ali to je bilo nemoguće. Ovo svjedočenje su priče za malu djecu, jer je i sam Radić jednom izjavio: “Stanarsko pravo - to je prošlo svršeno vrijeme” - ispričao je predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, koji je tadašnju politiku države prema imovini Srba nazvao “bezočnom otimačinom”.

Otkup bez kriterija

Milorad Pupovac napominje da je Tuđmanova politika bila ta da se Srbi proglase optantima, ali u tome naumu nije uspio zbog pritisaka međunarodne zajednice.

- U to vrijeme krenulo se u otkup srpskih kuća, i to bez ikakvih kriterija, a najužem državnom vrhu kao odgovor na sprječavanje povratka Srba bilo je naseljavanje Hrvata. Radić govori o politici po kojoj je svima bio omogućen povratak, ali to je bila politika koja se dogovarala mimo onih kojih se ticala.

Zna sve to gospodin Radić i mediji koji ovo uzimaju zdravo za gotovo i jednog nevjerodostojnog svjedoka shvaćaju ozbiljno - iznio je za “Slobodnu” svoje mišljenje Pupovac o Radiću, s kojim smo kontaktirali radi izjave, ali zbog zabrane istupanja u javnosti tijekom svjedočenja nije mogao komentirati optužbe koje mu predbacuju.

SRĐAN BRAJKOVIĆ

 

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr