hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

IZJAVA ZA JAVNOST GRAĐANSKOG ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA

POVODOM KERUMOVOG NASTUPA U „Nedjeljom u 2“

23. 09. 2009.

 

Posljednji u nizu Kerumovih ispada, ovaj puta u „Nedjeljom u dva“, samo potvrđuje poznatu istinu da nikakve objede na nečiji račun, u ovom slučaju Keruma, ne mogu za njega biti tako uvredljive  kao što su to njegove vlastite izjave.

Nije da u Hrvatskoj manjka izljeva primitivizma, skorojevićke bahatosti i šovinizma no oni su, već neko vrijeme, dolazili s nešto opskurnijih mjesta nego što je to položaj splitskog gradonačelnika.

Kerum kao privatna osoba ima pravo na svoje stavove iako, oni koje je iznio o Srbima i novinarima, nisu daleko od opisa inkriminiranog djela u čl. 174 KZ – o rasnoj i drugim diskriminacijama. Glavna razlika je u tome što Kerum ono što je rekao nije izrekao „u cilju širenja rasne, nacionalne, etničke, …  mržnje“, nego onako usput, gotovo kao nešto samo po sebi razumljivo.

Upravo ta „nepodnošljiva lakoća šovinizma“ s kojom gradonačelnik drugog po veličini grada u zemlji kaže, u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji, „da nema šanse da mu zet bude Srbin“, da „Srbi trebaju znati gdje im je mjesto“, lako moguće i sam nesvjestan šovinističke prirode svojih izjava, govori o ozbiljnosti i težini problema, gdje je Kerumova eskapada samo vrh sante.

Bez obzira na odluku DORHa da nema elemenata za kaznenu prijavu, opća javna osuda ovakvih izjava, koja je djelomično i uslijedila, važna je da takvi stavovi budu prepoznati kao sramota (u ovom slučaju, obzirom na položaj gradonačelnika, i za grad, pa i za Hrvatsku), a ne prihvaćeni kao legitimni politički stavovi!

 

Za Građanski odbor za ljudska prava

 

Zdravko Bazdan, Srđan Dvornik, Tin Gazivoda, Rajko Grlić, Saša Kosanović, Vili Matula, Zvonko Maković, Čedo Prodanović, Žarko Puhovski, Zoran Pusić

 

 

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr