hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Izjava povodom pomilovanja Siniše Rimca od strane Predsjednika RH

 

08.01.2010.

 

Objavljeno:Novi list, H-alter

 

 

Predsjednik RH svojim pomilovanjem ne ulazi i ne smije ulaziti u meritum sudske presude nego «milošću Predsjednika» može smanjiti zatvorsku kaznu (do godinu dana) osuđenicima čije se zdravstveno stanje izuzetno pogoršalo (ili stanje njihove najbliže obitelji).

Nije mi poznato zdravstveno stanje Siniše Rimca, osuđenog na 8 godina zatvora zbog ubojstva civila u Pakračkoj poljani. Međutim opće je poznato da je S. Rimac predvodio četvoricu iz Merčepovog rezervnog sastava kod brutalnog ubojstva bračnog para Zec i njihove 12-godišnje kćerke. Počinioci su uhapšeni, ubojstva su priznali pred istražnim sucem ali bez prisustva branitelja i to je bila proceduralna greška zbog koje je proces obustavljen, a ubojice oslobođeni. Državno odvjetništvo, na čijem čelu je u to doba bio V. Šeks, nije se na tu odluku niti žalilo!

Institucija «milosti Predsjednika» ima svrhu ako se koristi kao korektiv u smislu pravde, na sveukupnu situaciju osuđenika. U ovom konkretnom slučaju mislim da je pomilovanje S. Rimca nesretna odluka koja dodatno doprinosi već i tako počinjenoj nepravdi.

Zoran Pusić, predsjednik GOLJPa

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr